dinsdag 17 november 2015

Waarom zou een bushcrafter béééhhh zeggen? Aan de andere kant waarom niet. Schapen zijn bijzondere dieren, ze kunnen verliefd worden en produceren ook nog eens wol (Een verliefd schaap is net als een dame die constant tegen je aanloopt voor aandacht). Soms is een bushcrafter niet veel anders.



Wol is tegenwoordig weer de holy-grail voor outdoorkleding, dat is wel te merken aan de prijs ook. Een leuke Noorse wollen trui hangt voor 215 euro in je kast. Hmmm...begin toch aardig op een BC-yup te lijken met mijn Swandri trui.
Swandri Ranger

Maar wat maakt wol nou zo speciaal? Bushcrafters hebben toch wel een romantische hang naar het verleden. Soms wellicht iets teveel. In het geval van de wollen trui is dat zeker terecht, maar vergeet de wollen broek niet, zeker in de winter een heerlijk warm kledingstuk. Als vulling in het dekbed zeker een pluspunt. Eerst even wat feiten op een rij;

Wol is niet voor iedereen.
Met deze uitspraak bedoel ik niet alleen het stevige prijskaartje van zo'n trui of ondergoed. Er zijn mensen met een wol-allergie. Het gekriebel geeft irritatie aan de huid. Ben je tegen dierenmishandeling, koop dan geen UGGS, dit merk slacht de schapen in plaats van scheren. Ook is de verwerking van wol niet helemaal milieuvriendelijk, daar worden nogal wat chemicaliën voor gebruikt om wol mooi, zacht, vetvrij te maken en tegen insecten te behandelen.

Verschillende soorten gebruikt voor kleding.
Wol is er in verschillende kwaliteiten, niet ieder schaap produceert dezelfde kwaliteit. Dit kan overigens per jaar, per soort schaap verschillen. Ook geiten (kasjmir), lama's (alpaca), kamelen, konijnen (angora) en muskusossen produceren wol. Al deze wolsoorten worden verwerkt in kleding. De merinowol komt van merinoschapen, die van oorsprong uit Spanje komen, de meeste merinoschapen leven in Australië. Een merinoschaap produceert zo'n 4-5 kilo wol per jaar. Merino is qua schapenwol de meest fijne wol en zeer geliefd voor kleding en ondergoed.

Merinoschapen (foto: wikipedia)
Wol is wol?
Scheerwol is een beschermd keurmerk dat momenteel in meer dan 100 landen erkend is. Kortom dit is een gegarandeerde standaard. Daarnaast bestaat er blootwol, dit is wol verkregen door chemische behandeling van huiden van dode schapen. Scheurwol is getrokken wol (gerecycled) uit lompen en gemengd met andere garen. Kunstwol is min of meer hetzelfde, echter nog lager percentage wol. Steenwol zit in de spouwmuren van je huis en heeft niets met schapen of wol te maken :-)

Verschillende soorten kledingvezels (foto woolgatherer)
 
Zo even klaar met de achtergrondfeitenstrooierij, anders wordt dit een te wollig verhaal. Even wat sterke punten van wollen kleding op een rijtje:

  • Wol is duurzaam.
  • Wol voert vocht af tot wel 30% van het eigen gewicht.
  • Wol voelt niet snel klammig.
  • Wol blijft relatief warm, ook al is het vochtig, in koude dagen.
  • Wol blijft relatief koel in warme dagen.
  • Wol kan tegen een vonkje (niet onbelangrijk).
  • Wol neemt niet snel vieze geurtjes op.
  • Wol is vuil bestendig.
Lijkt op een wonderproduct, maar wol heeft ook wat minder sterke punten:

  • Voorzichig wassen (Niet te heet, liefst met de handwas). 
  • Duur, zeker angora of kasjmir.
  • Kriebelt (in de vriezer leggen schijnt soms te helpen).
  • Allergische reacties bij sommige mensen.
  • Vlekken blijven er soms inzitten.
  • Zwaar van gewicht.
Gezien de pluspunten is wol als grondstof inderdaad een beetje onterecht in de vergetelheid geraakt voor outdooractiviteiten. Fleecetruien zijn prima, maar wie kent het niet, dat bij de eerste vonk van een vuurtje ontstaat een gat ter grootte van één euro. Peuter dan de polyester resten maar van je vel. In combinatie met vuur is het dus behoorlijk uitkijken. Daarnaast komt het nog wel eens voor dat polyester wat geurtjes absorbeert, dit is wel afhankelijk van de behandeling van de fleece trui. Als ondergoed is merinowol heerlijk regulerend zonder zweterig aan te voelen, ook zijn de merino Icebreaker truien een aanbeveling waard.

Misschien is wol niet zo flashy in de felle gifkleurtjes verkrijgbaar, maar zeker het overwegen waard om buiten in door te brengen. Sterker nog, bushcraft is hip, dus wol ook.


Bekende merken wollen shirts zijn : Swandri, Bison Bushcraft, Icebreaker en Smartwool.









zondag 15 november 2015

Koning winter sluipt langzaam naar binnen en laat ons bezinnen. Tijd om onze trips te evalueren. Natuurlijk heeft u in een soort dagboek alle do's en don'ts bijgehouden. Wat kunt u de volgende keer thuis laten, of wat u juist gemist heeft en nog interessanter hoe u dit gemis heeft opgelost?

Bushcraft is een proces waarbij het bovenkamertje zijn taak heeft, praktisch inzicht is een pré bij het aktief buitenverblijven met beperkte uitrusting. Wintertijd is voor mij ook de tijd om meditatief onderhoud te plegen. Zeg maar gerust de bushcraft APK.

Misschien wel een mooie tijd om Sinterklaas en de Kerstman een knipoog te geven en vast het lijstje op te maken....

  • Bekijk je mes nog even, misschien nog een schoonmaak, slijp- en polijstbeurt. Een dunne coating olie geven voor het wegleggen.
  • Schedes, riemen en lederen tasjes schoonpoetsen en even behandelen met een doek met ledervet of snowseal.
  • De bijl eigenlijk hetzelfde, de steel wellicht nog een keer in de olie zetten.
  • De multitool een poetsbeurt en de bewegende delen in de Ballistol.
  • De tarp of tent uithangen en goed schoonmaken, controleren  op gaatjes, losse lussen en lekken.
  • Hangmat controleren en schoonmaken, het ophangsysteem niet te vergeten.
  • De rugzak, schoonmaken, de lussen, draagsysteem, clips en ritsen controleren, invetten en herstellen.
  • Kookpotten, billycan en mokken, bestek controleren.
  • Waterfles schoonmaken en vullen met water, met een paar druppels bleek, paar uur laten staan. Hierna water weggooien en droog wegzetten.
  • EHBO kit controleren, eventueel vervangen en aanvullen.
  • Toilettas schoonmaken, eventueel aanvullen of wijzigen.
  • Reparatieset controleren, eventueel wijzigen en aanvullen.
  • Waterfilter en slangen eens goed reinigen en goed drogen.
  • Slaapzak goed reinigen, de rits invetten, naden controleren.
  • Bivakzak (goretex of bilaminaat) afborstelen en in de wasmachine (40 graden). Gaten dichten met fietsbandenlijm.
  • Hoofd(zak)lamp controleren, o-ringen, evt. lampje, hoofdband en nieuwe batterij.
  • Schoenen schoonborstelen, wellicht nieuwe veters (parakoord?), zolen controleren en bij lederen schoenen invetten of snowseal.
Ga zo maar even door.

Zorg voor een goede naald en sterk draad, zeker bij reparatie van de rugzak. Barboursgaren (polyester versie) is een draad wat erg sterk is, in verschillende diktes en wordt veel gebruikt in leerbewerking. 0,6 mm is ideaal voor dit soort reparaties (ook in de noodreparatieset). Een alternatief is Tijgergaren (tijgerlogo), echter dit is niet makkelijk verkrijgbaar. Vergeet ijzergaren, dit is wel sterk, maar geeft vlekken als het lang nat blijft. De ritsen invetten met de stomp van een kaars, waardoor deze weer lekker soepel open- en dicht gaat.

Barboursdraad verkrijgbaar in vele kleuren


Voor staalwaren zoals mes en bijl kun je een kookolie (olijf- of zonnebloemolie)  gebruiken, echter nog beter is Ballistol (kan ook op de houtdelen). Ook gekookte lijnzaadolie is prima. Gebruik deze met papieren doeken en verbrand deze na gebruik. Voor houtwerk doe ik zelf de olie goed heet maken, zodat deze dieper in het hout trekt. Warme olie werkt niet zo heel goed op metaal aangezien dit dan kleverig wordt. Natuurlijk eerst goed schoonmaken voordat de olie er op gaat. Twee tot drie keer per jaar is voldoende.

Ballistol is uitstekend voor mes, zaag en bijl


Waterflessen of je waterzak vullen met handwarm water, acht druppels huishoudbleek erin. Na 4 uur leegmaken en naspoelen. Vergeet ook de dop en eventuele slangen niet. Mondstuk controleren op scheuren, indien deze lekt dan vervangen (op ebay zijn goede vervangers verkrijgbaar). Goed drogen en weghangen/zetten.

Slaapzakken zijn echte verzamelaars van vocht en lichaamsvuil. Tijdens je tochten is het raadzaam na de nacht deze goed te luchten en uit te slaan. Een binnenzak is een prima manier om de slaapzak van binnen schoon te houden, maar soms wat ongemakkelijk in combinatie met het liggen in een hangmat. De wasmachine brengt hier uitkomst, een donzen slaapzak is iets moeilijker. Hiervoor is speciale shampoo in de handel (o.a. Rapide), bij iedere goede outdoorwinkel verkrijgbaar. Soms helpt het wassen met een tennisbal in de wasmachine om de veren extra 'los te slaan'. Tijdens het drogen regelmatig de veren los slaan, ook al is deze speciaal gewassen. Niet vergeten om de rits in te vetten met wat kaarsvet. Slaapzakken nooit gecomprimeerd opslaan voor langere tijd, altijd uithangen. Compressiezakken nakijken op losse naden en losrakende straps.

Vergeet je outdoorkleding niet te controleren !


Zo even wat tips voor de stormachtige dagen en met onderhoud zijn deze dagen snel gevuld....en onthoudt "zorg goed voor je gereedschap dan zorgt het gereedschap ook goed voor jou".








woensdag 4 november 2015

Koken zonder koeken, nee...geen gevulde koeken (van de echte koekenbakker) maar aankoeken. Dit keer duikt de TrailTraveller in de potten en pannen, want er is wel degelijk verschil tussen de gebruikte keukenwaar in outdoorland.

RVS, titanium en aluminium zijn de keuzes qua materialen voor de lichtgewicht buitenkok.
Een voorbeeld van een pannenset (Ridgeline Camp Cookset).

Zoals u inmiddels gewend bent, krijgt u eerst van mij streng kloek onderwijs in wat eigenschappen der metalen om mijn verhaal en betoog een stukje te verduidelijken. We gaan eerst even naar de keuken van Bram de Koksman.


De keuken van Bram.
Bram is kok in een aardig restaurantje op de Veluwe. Kookt regelmatig een potje wild. Bram is dol op zijn pannen. Zijn pannen zijn niet te betalen zo duur. Waarom? Bram gebruikt pannen van koper en die zijn uiteraard niet lichtgewicht. Dit is niet voor niets, aangezien in een restaurant alles zo gelijkmatig mogelijk moet worden gekookt en gebakken voor een goed, mooi en lekker resultaat. Niets geen PTFE (Teflon anti-aanbak coating), met een giftige lijmlaag in een restaurant, deze gaan niet lang genoeg mee.

Alleen water.
Nu is het minder kritisch als u alleen maar water kookt voor de kant-en-klare outdoormaaltijden. Maar als u iets meer wilt, dan kan de materiaalkeuze van belang zijn. Laten we eerst even kijken naar wat eigenschappen van veelgebruikte metalen.

Thermische geleidbaarheid.
Koper is een metaal wat behoorlijk goed warmte geleid en niets is fijner als bij het koken de warmte over de gehele pan wordt verdeeld. Gebeurt dit niet dan zal de hitte lokaal blijven en dus concentreren op één beperkt gebied. Gevolg is dat het eten op die plek veel hitte te verduren krijgt en zal aanbranden. U kunt deze eigenschap ook juist gebruiken, u gaat dan koken met hitte zones, dit zie je vaak terug in de Aziatische keuken (wok) of bijvoorbeeld met een Amerikaanse style bbq. Helaas is koper ook bijzonder prijzig en vooral aan het gewicht, dus in basis niet helemaal geschikt voor het outdoorverblijf. Af en toe worden er combinaties gebruikt zoals een koperplaat op de bodem voor een betere hitte verdeling en juist dit probleem te voorkomen.

De opgegeven waarden zijn in W/m*K - Hoe hoger des te beter de thermische geleiding.

Aluminium.
Een prijstechnisch gunstig alternatief is aluminium, daarnaast is aluminium licht en makkelijk verwerkbaar. Aluminium is echter een zachte metaalsoort. Door de oppervlakte te anodiseren of vermengen tot een legering worden deze eigenschappen verbeterd. Vliegtuigaluminium is bijvoorbeeld een zeer sterk en licht soort legering. Een voordeel van aluminium is de eigenschap om hitte zeer goed te verspreiden en af te geven. Het smeltpunt van aluminium is laag (660 graden celcius), echter hoog genoeg voor een normaal kookvuur (450 graden celcius). Het anodiseren verhoogt het smeltpunt van aluminium aanzienlijk (>1500 graden celcius). Daarnaast wordt de oppervlakte behoorlijk sterker, de thermische geleiding neemt hierdoor wel iets af. Mijn advies is om geanodiseerde aluminium pannen en potten gebruiken indien uw keuze op aluminium is gevallen. Aluminium pannen en potten verkleuren door voedsel.

Geanodiseerd aluminium heeft vaak een duidelijk een andere kleur


De alufabel.
Een hardnekkig fabeltje doet nog steeds de ronde over aluminium, het gebruik ervan zou de hersenen aantasten, door de losse aluminiumdeeltjes die meekomen in het eten. Verdergaand medisch onderzoek heeft aangetoond dat dit niet het geval is. U kunt zorgeloos gebruik maken van uw aluminium potten en pannen. Het afschrapen van schilfers kunt u voorkomen door houten lepels en -spatels te gebruiken.

Staal.
Een stalen pot of pan is zwaar en stevig. Echter moet goed droog gemaakt worden. Helaas geeft de stalen pot nog wel eens een 'metaalsmaak' af, die niet iedereen kan waarderen. De stalen potten zijn dan ook veelal vervangen door RVS of bekleed met emaille. Stalen pannen moet je goed 'seasonen' voordat ze in gebruik kunnen worden genomen. Hierna moet u deze beschermlaag goed behandelen en bijhouden om het plakken en aankoeken van voedsel te voorkomen, dit voorkomt ook de vervelende metaalsmaak. De hitte geleidende eigenschap van staal is niet best, ook al is dit beter dan RVS en titanium. Staal kan een stevige temperatuur aan en is zodoende erg geschikt voor houtvuur. Ook hier compenseren met voldoende boter of kookolie. Voedsel kan staal verkleuren.


RVS (INOX 304).
De RVS pan straalt een luxe uit, de luxe van het makkelijk schoonmaken en zijn robuustheid. RVS is gewoon makkelijk in de omgang, verkleurt niet door voedsel, stevig en is bestand tegen hoge temperaturen. In de grafiek kun je ook zien dat het niet een metaalsoort is wat goed de hitte geleid. Je zult dus zien dat voedsel sneller aankoekt omdat de hitte niet ideaal wordt verspreid. Met metalen lepels en -vorken in de pan of pot roeren is geen probleem. Een groot nadeel is echter het gewicht, deze is behoorlijk zwaarder dan aluminium of titanium. RVS potten en pannen zijn goedkoop verkrijgbaar. Hier moet u de kunst van het weglaten uitvoeren om gewicht te besparen.


Titanium.
Titanium het metaal wat een gouden toekomst heeft, althans volgens de handelaren. Enigszins stevig, super licht en goed verwerkbaar. Nadeel is de prijs, deze is aardig pittig te noemen. Helaas ook voor titanium geldt dat de hitte zeer slecht verspreid wordt. Als u niet goed oplet is uw eten aangebrand. RVS was al niet fantastisch, maar titanium valt baktechnisch gezien behoorlijk tegen. Eieren bakken in een titanium pan is eigenlijk een NO-WAY, ook al gebruikt u voldoende boter of olie. Dit kunt u al zien bij het koken van water, de hitte vormt een plek met verkleuringen die nauwelijks groter is dan het contactpunt van de vlammen. Voor het koken van water of het opwarmen van voedsel met veel kookvocht echter geen probleem.  Ook hier kunt u rustig met metalen lepels of -vorken gewoon in de pot of pan roeren. Voedsel verkleurt de titanium pot of pan niet.

De prijs van titanium geeft ruimte om dikkere of dunnere uitvoeringen te maken van kookgerei. Hiermee komt vooral, naast de prijs, vooral de stevigheid in het geding.


PTFE (Teflon).
PTFE c.q. PolyTetraFluoroEthyle alias teflon, het wondermiddel voor de onkundige koker. Het is één van de vier kunststoffen die tegen een hogere temperatuur kan. Teflon is een uitvinding van DuPont en kan tegen een gegarandeerde temperatuur van 260 graden celcius. Daar boven kan teflon slechts een kort moment. Boven de 300 graden celcius zal de (giftige) epoxy lijm afgebroken worden en beginnen de bekende stukjes na een tijdje los te laten. Deze coating is dus niet geschikt voor een houtvuur of het frituren van eten. Toch is er wel vooruitgang in ontwikkeling van de coating, maar dat is niet zo zeer de hogere temperatuur. Vooral de duurzaamheid van de coating is sterk verbeterd. Mijn advies is dit soort potten en pannetjes te negeren, tenzij je vooral op een alcoholbrander of gasstelletje gaat koken.

Algemeen.
Bij het lopen met een rugzak is iedere gram minder een gram die u niet mee hoeft te sjouwen. Een uitgebreide kookset is ook vaak helemaal niet nodig. Een mok, mestin en billycan is vaak voldoende.
Doe meer met minder is de insteek. Wildplukken is een goede aanvulling voor uw recepten. Neem de tijd voor het koken in de buitenlucht, dat is namelijk een mooi moment om te ontspannen.




Tips.

  • Zorg voor potten met een stevig handsvat of hengsel.
  • Neem één pot met tenminste 1,2 liter inhoud.
  • Goede deksels zijn voorzien van knoppen of  D-ringen die makkelijk met een handschoen vast te pakken zijn.
  • Voorkom aankoeken door iets meer boter of kookolie te gebruiken en vaker roeren in de pot of pan.
  • Een pot of billycan is simpel te gebruiken als een oven.
  • Gebruik een theedoek of t-shirt tegen het rammelen tijdens de tocht.
  • Zwarte potten en pannen (roet) in een hoes stoppen, dan pas in de rugzak. 
  • Creëer een anti-aanbaklaag met olie door je pan enige keren in te branden (seasonen).
  • Aangekoekte resten en vet kun je prima verwijderen met een schuurspons of wat zand, gras en/of papier.
  • Bij een houtvuur alleen koken (behalve water) op kooltjes en neem de tijd.
  • PTFE laag kapot ?  Vervang de pot of pan. 
  • PTFE laag niet op een houtvuur gebruiken.
  • Aluminium reageert met jodium wat wel eens gebruikt wordt om water te zuiveren. De werking zal sterk achteruit gaan.

Graag lees ik wat u gebruikt voor de kokerij en waarom.



maandag 2 november 2015

Firesteel, ferroceriumrod, fireflash, mischmetal om maar een paar populaire termen te noemen voor een stuk metaal wat vonken produceert. Als dan de voorbereiding goed is, gaan die vonkjes uw tondel of feathers ontsteken. Dat is toch de bedoeling?



Laten we alles even voor het gemak firesteel noemen. Uitgevonden door ene Baron Carl Auer von Welsbach rond 1903, destijds bekend als Auermetall (patent 1906). Inmiddels zijn er vele fabrikanten die dit produceren. Allemaal hebben ze een iets andere samenstelling, waardoor de hardheid, hoeveelheid vonken en de afgegeven temperatuur verschilt. Door deze verschillen werken sommige merken beter dan de andere.

Prijzen.
Op Ebay en Amazon zijn een aantal Chinese producenten in opkomst, sinds begin 2013 groeide het aantal Chinese aanbieders van firesteels explosief. Waar vroeger de B- en C merken deze aanboden op de lokale markt, gaan de Chinese fabrikanten veelal via direct-sale en niet zonder succes. De term "Made in China" heeft een bijsmaak voor veel "serieuze" gebruikers. Toch produceren ze in China ze ook hoogwaardige producten, maar deze hebben dan net zo goed een stevige prijs.

Een firesteel van Light My Fire of  Primus kost twee keer zo veel als een firesteel van o.a. Fostex, Fostex is een typisch B-merk, in de marketing een trendvolger genoemt. Waar zowel goede als minder goede producten in het assortiment zitten. De Action verkocht tijdelijk ook een firesteel. Kunt u stellen dat de prijs ook de kwaliteit aan geeft?

Schrapers.
Buiten de samenstelling van het hoofdonderdeel is er nog een onderdeel wat vaak 'irritatie' op wekt.
De schrapers.... Hoeveel schrapers ik niet vervloekt heb. Gewoonweg omdat de meeste merken hier geen aandacht aan besteden. Kennelijk een sluitpost van het product. Natuurlijk kunt u met een haakse rug van het mes schrapen, maar ik doe dit liever niet. Ook een firesteel-loop aan de schede is voor mij niet zo handig (mag iedereen voor zichzelf weten). Gewoon aan een sterk stuk touw met een mini-karabinertje aan de riemlus en de firesteel als single-item in de broekzak.

Vonken.
Hoe zachter het metaalmengsel is, des te beter is er vonkend materiaal af te schrapen. Tot bepaalde hoogte natuurlijk, te zacht en u verwijdert teveel materiaal zonder ontsteking. De firesteel gaat vervolgens ook nog eens korter mee. Veel fabrikanten hebben een 'geheime' mix. De meest voorkomende metalen die gebruikt worden zijn (percentages bij benadering);

  • IJzer (ferro) 19-21% 
  • Cerium 38% 
  • Lanthanum 22%
  • Neodymium 4%
  • Praseodymium 4%
  • Magnesium 2-4%

Daarnaast wordt de inhoud meestal chemisch behandeld om de kwaliteit  (lees ontsteking) te verbeteren. Het gebruikte cerium heeft een lage ontstekingstemperatuur van ongeveer 160 graden celsius en ontsteekt door middel van frictie. Hierdoor komen de andere metalen via een oxidatieproces in de juiste onstekingstemperatuur waardoor uiteindelijk vonken onstaan. Magnesium is het laatste ingrediënt wat brand, deze pept de temperatuur op tot net boven de 1600 graden celcius.


Dat is ruim voldoende voor hout, wat begint te onsteken op ongeveer 230 graden celcius (gasvorming, eerste fase), de echte verbranding begint vanaf  285 graden (tweede fase) oplopend tot zo'n 600 graden celcius, waarbij veel zuurstof vereist is.

U kunt dus aan de hand van de hoeveelheid magnesium bepalen of een firesteel, goede- en hete vonken produceert. Want hoe langer de vonk heet is, des te meer tijd om de tondel of houtkrullen te ontsteken.  






Hoe dan ook, dit stukje vonkmetaal heeft in zeer korte tijd een vaste plek in de uitrusting gevonden....

Andere middelen.
Uiteraard zijn er nog andere middelen om uw vuur te ontsteken. We zouden ze bijna vergeten. Een vergelijkbaar uitrustingsstuk is de Magnesium-Bar van Doan *, een stuk schraapbaar magenesium met een mini-firesteel op de zijkant. Voor sommigen te prefereren boven de firesteel. Of gewoon een goede aansteker, (storm) lucifers of bent u van de traditionele vuurslag?

Tot slot.
Graag lees ik uw ervaringen met de firesteel. Mijn aanbeveling gaat naar de Light My Fire of de Primus firesteel, neemt niet weg dat er ook andere goede merken verkrijgbaar zijn. Tegenwoordig worden de firesteels ook los verkocht om een handsvat aan te maken en eindigen als waar kunstwerk in de handen van de meester.


* Waarschuwing:  Op Ebay worden momenteel magnesium-bars aangeboden die niet werken (uit China). Deze zijn een stuk goedkoper dan de originele van Doan. Het magnesium onsteekt dan niet.


Bron: Wikipedia, Treibacher Industrie AG.



zondag 1 november 2015

Buiten zijn is frisse lucht en in de buitenlucht smaakt alles beter. Uw smaakpupillen zijn geactiveerd door de extra zuurstof. Vandaag weer een ode aan blikvoer (heel slecht volgens de krant, maar wie leest die nog?). Deze keer de beurt aan cornedbeef. Zoutig rundvlees in een vierkant metalen doosje, wat meestal open gaat. Soms niet, maar dan mag u de goden aanspreken....

Een goede maaltijd is belangrijk als u buiten actief bezig bent. Ook het voldoende nuttigen van water is sterk aanbevolen. In koud weer is warm eten ideaal om op temperatuur te blijven.

Ingrediënten.
Zoals de naam als zegt, is het eenvoudig eten. Het moet houdbaar zijn en vooral makkelijk verwerkbaar, aangezien er geen sterrenkoks in het veld zaten. Echter aan smaak geen gebrek. Als je nu van de 'wildpluk' bent, dan kun je best wat jong zevenblad of -brandnetel toevoegen. (wel eerst goed wassen natuurlijk).
 



Haw-chick... (dit is voor 4 personen c.q. porties).

  • 1 blik cornedbeef naar keuze (neem het merk die u lekker vindt).
  • 1 blikje tomatenpuree.
  • 1 grote ui.
  • 1 knoflookteen.
  • 1 kleine paprika (kleur maakt niet uit).
  • 1 snuf peper.
  • 2 theelepels italiaanse kruiden (optioneel).
  • 1/2 kop water.
  • 4 eetlepels kookolie.
  • 1 klontje suiker (optioneel).
  • Per outdoor-connaisseur die mee eet een kop 100 gram macaroni.
  • Harde italiaanse kaas (geraspt) (optioneel) uit een bus.








Bereiding.
Zet een pan op het vuur met ongeveer 1,5 liter water en wat kookolie, afhankelijk van het aantal eeters. Olie zorgt ervoor dat de macaroni niet snel aan elkaar blijft plakken. Indien het water kookt gooi dan de macaroni al roerend in het kokende water. Snelkokende macaroni is ongeveer 4-5 minuten, de rest is 7-8 minuten.


Snij de groenten fijn en bak deze in hete kookolie aan voor 5 minuten op wat kooltjes (gematigd vuur). Maak ondertussen het blik open en snij de cornedbeef in blokjes. Gooi deze bij de groenten, wat peper erbij en blijven roeren. Cornedbeef is zeer fijn en koekt dus snel aan. Zout of bouillon is niet nodig aangezien cornedbeef van zichzelf aardig zout is. 

Controleer de macaroni en indien klaar afgieten. Het afgietsel zou je eventueel kunnen bewaren om een warme soep mee te maken voor de ochtend. 

Open het blikje tomatenpuree en proef deze eerst op de zuurgraad. Indien het te zuur is, compenseer dit dan met wat suiker. Huppakee de puree erbij met een halve kop water, zodat de puree zich goed mengt. Eventueel wat italiaanse kruiden erbij.  Proef even of alles op smaak is, anders naar eigen smaak aanpassen.

Na een minuut of 7-10 is alles goed doorgewarmd, roer het geheel nog een keer door. 

Verdeel de macaroni op de borden en schep een deel van het cornedbeef-groenten mengsel op de elleboogjes. Even doorelkaar scheppen en afmaken met wat italiaanse harde kaas.

Yiiiihaaaa.... smullen maar!



TIP: Je kunt natuurlijk ook voorgebraden gehakt meenemen ipv cornedbeef.


Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!