Wat is bushcraft?
Dit is een veel gestelde vraag. Bushcraft is een verzameling oude, maar ook relatief moderne, technieken en vaardigheden, waarbij men in- en met de natuur langdurig kan overleven.

Nu is dat overleven tegenwoordig niet meer een noodzaak. Maar veel van deze kennis dreigt verloren te gaan omdat we inmiddels veel vervangende materialen en vaardigheden hebben. De insteek van het 'oude' bushcraft is inmiddels veranderd. Tegenwoordig willen we op respectabele wijze in de natuur verblijven, is één van de pijlers. Dit gaat via het "Leave No Trace" principe. Zo weinig als mogelijk sporen nalaten waar we geweest zijn.

De connectie met de natuur en de oude vaardigheden zijn als pijlers erg belangrijk. Veel kennis wordt dan ook (soms opnieuw) omarmd van de oude natuurvolken. Ik gebruik expres het woord primitief niet, omdat deze manier van leven, net zo hoogstaand is als onze moderne samenleving. De middelen zijn alleen anders.


Is survival anders?
Natuurlijk  hebben bushcraft en survival veel raakvlakken, toch is dit niet helemaal hetzelfde. Survival is niets anders dan vanuit een onveilige situatie zo ongeschonden mogelijk, met gebruik van eventuele technieken en materialen, naar een veilige plaats komen.

Weliswaar zijn veel van de gebruikte technieken en vaardigheden uitwisselbaar en hetzelfde. Omdat deze eenvoudigweg de kans op overleven sterk vergroten. Bushcraft stelt u in staat om juist in de natuur op een veilige plek in de natuur (langdurig) te verblijven. De 'mindset' is dus tegenovergesteld.

Televisie.
Op televisie zijn veel 'survivalshows' te zien. Echter deze shows laten slechts een heel beperkt deel van bushcraft of survival zien. Bushcraft heeft niets te maken met een opgefokte rond-ren spring twaalf meter naar beneden mentaliteit. Veel details worden juist niet of niet juist weergegeven op televisie. Televisie kan een goede leermeester zijn, maar het werkelijk zelf doen op een correcte manier geeft alleen de ervaring die bushcraft juist zo plezierig maakt. Zelf de 'Dirt-time' maken.

Is bushcraft duur?
Bushcraft kan best een dure hobby zijn, maar dit is niet per definitie zo. Bushcraft kunt u zo eenvoudig en goedkoop maken als u zelf wilt. Voor bushcraft is namelijk niet zo veel nodig. Een goed vast mes en een selectie aan kampeeruitrusting is meestal al voldoende voor een prettige sessie. Veel benodigheden kunt u gespreid aanschaffen of als u dat deel van de bushcraft niet leuk vindt, gewoon niet aan beginnen.

Voor verblijf zijn er paalkampeerplekken waar u kunt verblijven (maximaal 3 dagen), of  op één van de vele natuurcampings. Cursussen worden regelmatig door organisaties of bedrijven gegeven om u op een goede manier op weg te helpen. U ervaart de natuur op een compleet andere manier en die kan behoorlijk verslavend werken.

Meer informatie?
Waar kunt u meer informatie krijgen?  Er zijn vele bushcraftscholen en organisaties is u op weg kunnen helpen. Hieronder vindt u een lijstje met een aantal scholen en organisaties.

  • Stichting Bushcraft (www.stichtingbushcraft.nl)
  • Bushcraft Nederland Forum (www.bushcraftnederland.nl)
  • Extra survival & bushcraft (www.extrasurvival.nl)
  • Siegurd Bushcraft Outdoor Survival (www.siegurd.nl)
  • Bushcraft Belgium Skill-share (www.natuurpunt.be)

Literatuur.
Ook zijn er een aantal boeken verkrijgbaar in de boekhandel of zelfs als downloadable PDF. Ray Mears, Mors Kochanski, Les Stroud, David Canterbury, John Lofty Wiseman en Cody Lundin zijn een aantal populaire moderne buitenlandse schrijvers. Nederlandstalige schrijvers zijn René Nauta en Beke Olbers. Oude boeken zijn er van o.a. Wescott, Horace Kephart en Ellsworth Jeager om er een paar te noemen. Subscribe to RSS Feed Follow me on Twitter!